Ny köttskandal

Posted by
| Kommentarer inaktiverade för Ny köttskandal

Ny köttskandal belyser återigen behovet av säker spårbarhet

Med anledning av det senaste fallet av köttfusk är matsäkerhet återigen i fokus i media. Under det senaste året har rapporter om fusk tydligt belyst bristen på säkra och trovärdiga spårbarhetssystem. Trovärdighet är en nyckelfråga för livsmedelsbranschen och en viktig del av detta är att ha en transparens och kontroll genom hela produktionskedjan.

TracTechnology äger en patenterad metod för elektronisk spårbarhet av kött. Metoden möjliggör att samtliga aktörer i livsmedelskedjan, inklusive konsumenten, på ett säkert sätt kan följa kött från bondgård till färdig produkt.

TracTechnology arbetar nu med ett pilotprojekt på den svenska marknaden med syfte att belysa effekterna för samtliga aktörer i livsmedelskedjan av en säkrare spårbarhet. I projektet medverkar svenska nötköttsproducenter, slakteri och charkuteri. Vidare samarbetar TracTechnology med bolag som har utvecklat tekniska lösningar för spårbarhet genom en hel värdekedja.

I projektet dokumenteras de nyttor varje led får av en säker och trovärdig spårbarhet, utöver den ökade säkerheten. Genom en tillförlitlig spårbarhet kan varumärkesägarna undvika kostsamma skandaler till följd av bristande kontroll av underleverantörer samtligt som konsumenten kan känna sig trygg i att de produkter man köper överensstämmer med innehållsförteckningen. Bönder som tar väl hand om sina djur och producerar ett högkvalitativt kött kan tydligt marknadsföra för konsumenterna vad som särskiljer dem och varför deras kött har en högre prislapp.

Projektet kommer att pågå under 18 månader och innefattar i första hand nötkött.

För ytterligare information, kontakta:
Leyla Ekekrantz, +46 (0)72 531 10 01
e-post: leyla.ekekrantz@tractechnology.se

Ladda ner pressrelease

Om TracTechnology AB

TracTechnology AB erbjuder genom MeatTrac en komplett systemlösning som möjliggör spårning och autentisering av livsmedelsprodukter i hela kedjan från ”Gård till Gaffel”. MeatTrac är patentskyddat i EU, USA samt Ryssland. TracTechnology AB utvecklar och marknadsför även innovativa lösningar inom ursprungsmärkning och spårbarhet med hjälp av RFID-teknik.