Livsmedelsverket varnar

Livsmedelsverket varnar

Posted by
| Kommentarer inaktiverade för Livsmedelsverket varnar

Livsmedelsverket varnar efter att köttfusk uppdagats hos svenska grossister

Livsmedelsverket har gått ut med en varning till följd av att flera ton fläskfilé har färgats och sålts till svenska grossister som oxfilé. Fusket uppdagades då en kund upplevde att köttet inte betedde sig som vanligt och reklamerade produkten. Prover från två partier skickades till Livsmedelsverket som konstaterade att båda partierna i verkligheten var fläskfilé och att man tillsatt ett färgämne för att köttet skall likna oxfilé.

Köttet, som har köpts in som fryst argentinsk och ungersk oxfilé, kan ha nått restauranger och butiker. Livsmedelsverket har gått ut med en varning via EU:s varningssystem då man misstänker att färgämnet som ej deklarerats kan vara en otillåten, farlig tillsats. Utöver detta, och det oetiska i att sälja kött under falska premisser; ett kött som dessutom ej äts av många av religiösa skäl, finns det dessutom en risk att konsumenter tillagar filén för lite och på så vis få i sig skadliga bakterier.

Leverantören, som säger sig ha handlat i god tro, driver nu en process mot det ungerska bolag som sålt köttet. Genom att införa säkra system för ursprungsmärkning av kött kan man med säkerhet verifiera ursprung av kött man köper in och behöver på så vis ej förlita sig på god tro.

För ytterligare information, kontakta:
Leyla Ekekrantz, +46 (0)72 531 10 01
e-post: leyla.ekekrantz@tractechnology.se

Ladda ner pressrelease

Om TracTechnology AB

TracTechnology AB erbjuder genom MeatTrac en komplett systemlösning som möjliggör spårning och autentisering av livsmedelsprodukter i hela kedjan från ”Gård till Gaffel”. MeatTrac är patentskyddat i EU, USA samt Ryssland. TracTechnology AB utvecklar och marknadsför även innovativa lösningar inom ursprungsmärkning och spårbarhet med hjälp av RFID-teknik.