Skip to main content
Pressmeddelande från Södertälje Kommun

2022-11-21

Färdigmat som köttbullar har varit väldigt svåra att spåra ursprunget på. Nu deltar Södertälje kommun i ett projekt där man kan spåra köttbullarna ända tillbaka till gården djuren kom ifrån.

Många av det senaste decenniets livsmedelsskandaler har handlat om att olika varor har angetts ha ett annat ursprung än vad som varit fallet. Olika märkningar såsom Från Sverige etc har tagits fram för att hjälpa konsumenter som vill veta mer om livsmedlets ursprung.

Nu går det att spåra en köttbulle ända tillbaka till den gård som grisen och nötdjuret kom ifrån. Men är konsumenterna intresserade av att veta så mycket om sin köttbulle?

– Vi vill ta reda på om matgästerna tycker att det är intressant att ta reda på varifrån maten kommer, säger Kerstin Åkesson, bitr. kostchef på Södertälje kommun. Annars är det ju inte så stor idé med att lägga så mycket kraft på spårbarhet.

Torsdag den 24 november kommer kostenheten på Södertälje kommun att göra ett pilotförsök med spårbara köttbullar tillsammans med företaget Trac Tecnology. På borden i Stadshusrestaurangen kommer det att finnas bordsryttare med QR-koder som restaurangbesökarna kan scanna för att se köttbullarnas resa från gård till gaffel.

– Det är jätteroligt att få vara med och testa konsumenternas intresse på det här sättet. Jag är nyfiken på vad resultatet blir, säger Kerstin Åkesson.

I försöket kommer man även att testa spårbarheten för gurka som kommer från Järna gurkodling.

Läs mer hos Södertälje Kommun